T24 Haber Merkezi
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) açıkladığı, tanıkları dinleyen hâkimlerin değişerek kararı başka bir heyetin vermesinin hak ihlali olduğuna yönelik kararının “ahmak davası” üzerindeki olası etkisini değerlendirdi.
İmamoğlu’nun yargılandığı söz konusu “ahmak davası”nda önce yerel mahkeme hâkimi daha sonra da istinaf heyeti değiştirilmişti. Cumhuriyet’ten Engin Deniz İpek’e konuşan avukat Polat, söz konusu AYM kararına işaret ederek, “Hâkim değişikliği nedeniyle tekrarı gereken işlemler olduğuna ilişkin talebimizin reddinin de adil yargılanma hakkının ihlali olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır” dedi.
Öte yandan İmamoğlu, 3 Ekim’de ise davanın İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ndeki karar duruşmasına katılmak için üçüncü kez dilekçe vermişti. Polat, İmamoğlu’nun dilekçesinin mahkeme tarafından henüz yanıtlanmadığını söyledi.
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, davada hem ilk derece mahkemesinde hem de istinaf aşamasında heyet değiştirildiğini hatırlattı. CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ise AYM’nin son içtihadının, sadece dosya okunarak verilen tüm kararlar için uygulanması ve adil yargılanmanın derhal sağlanmasına yönelik çağrıda bulundu.
Ne olmuştu? Ekrem İmamoğlu, ilk kez İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiği 2019 yılının kasım ayında Fransa’nın Strazburg kentinde düzenlenen Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’ne davetli olarak katılmış ve bir konuşma yapmıştı. O dönem Türkiye İçişleri Bakanı olarak görev yapan AK Parti İstanbul Milletvekili Süleyman Soylu, İmamoğlu için “Avrupa Parlamentosu’na gidip, Türkiye’yi şikayet eden ahmağa söylüyorum. Bunun bedelini bu millet sana ödetecek” demişti. İmamoğlu ise Soylu’ya “31 Mart’ta seçimi iptal edenler ve dünyada, Avrupa’da, onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan şeylere, biten şeylere baktığımızda, tam da işte 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır. Önce ona bir odaklansın.” cevabını vermişti. Bunun üzerine Türkiye’deki seçimleri organize eden Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) üyeleri hakarete uğradıklarını ve mağdur olduklarını belirterek İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazılı suç duyurusunda bulunmuştu. Başsavcılığın hazırladığı iddianamede “kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen hakaret” suçundan İmamoğlu’nun 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar hapis cezasına çarptırılması istenmişti. İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk ayağında Ekrem İmamoğlu’na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve siyasi yasak cezası verilmişti. Dava, son iki yıldır Türkiye’de “Temyiz Mahkemesi” olarak da kabul edilen Yargıtay’ın bir alt basamağı İstinaf Mahkemesi’nde görülmeye devam ediyor. |
“David Beckham ve Mozart da ‘tourette’ Seda Bakan ve Zafer Algöz, Takıntılar’ı anlattı |