Danıştay, Trabzon Uzungöl’de yapılması planlanan HES projesinin ‘ÇED olumlu’ kararını iptal etti!

Uzungöl HES Projesi ÇED Raporu Danıştay Tarafından İptal Edildi

Trabzon Uzungöl’de bölge halkı, HES projesine karşı açtığı davayı kazandı. Uzungöl Çevre Koruma Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Abdullah Özen, “Uzungöl HES projesi için ÇED raporunun iptaline yönelik açtığımız dava sonucunda ÇED raporu Danıştay’ın bütün üyelerin imzası ile kesin olarak iptal edilmiştir. Derelerine sahip çıkan vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Trabzon Uzungöl’de yapılması planlanan HES Projesi için verilen ÇED kararı, Danıştay 4. Dairesi tarafından iptal edildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Uzungöl Çevre Koruma Kültür ve Turizm Dernek Başkanı Abdullah Özen, yaşanan süreçle ilgili şunları söyledi:

“Bilindiği üzere Uzungöl’de bir HES projesi var, ilk olarak 2008 yılında Uzungöl HES projesini duyduk. HES projesi Trabzonspor’a katkı sağlaması amacı ile 2008 yılında ihale ediliyor ve Trabzonspor’a ait olan Bordo Mavi Enerji Anonim Şirketi tarafından ihale alınıyor. 2012 yılında da ÇED raporları yani Çevresel Etki Değerlendirme Raporu alınıyor, açılan dava ile birlikte 2014 yılında Uzungöllü hemşehrilerimiz durdurma kararı alıyor. Durdurma kararından itibaren Bordo Mavi Enerji Anonim Şirketi dosyada durdurmaya yönelik doneleri ortadan kaldırtarak tekrardan dosyayı aktif hale getiriyor. Geçen yıl hissesinin yüzde 90’nını Trabzonlu bir firmaya ait olan ADV elektrik firmasına satıyor. Bunu duyunca Uzungöl’deki 31v atandaşımızla birlikte bizler bunu yeniden gündeme getirmeye çalıştık ve bir dava açtık. Bu davamız da ÇED raporunun iptaline yönelikti. Özellikle de Uzungöl gibi işte bu projenin yapılmış olduğu Taşkıranla Uzungöl arasında sit alanı içerisinde olması, afet alanı içerisinde olması, özel çevre koruma bölgesinin hemen sıfır noktasında bulunması gibi önemli nedenlerle iptalini istemiştik.

“Bir ay orada nöbet tuttuk”

Bugüne de gelmeden ilk olarak 4 Nisan 2024 tarihinde seçimlerden iki gün sonra firma işe başlangıç yapmak için Taşkıran Mahallemizdeki santralin yapılacak olduğu noktaya geldi ve burada STK temsilcilerimiz muhtarlarımız ve vatandaşlarımızla birlikte gelen iş makinesini durdurmaya yönelik bir girişimde bulunduk ve o gün iş makinelerini geri püskürtmüştük. Bizler de o günden itibaren yaklaşık bir aydır gece gündüz demeden kar yağışı altında, yağmur altında, soğuk havalarda gençlerimizle, kadınlarımızla, çocuklarımızla birlikte bir aylık bir nöbet sistemiyle orada nöbet bekledik.

“Proje alanında yatırım olarak değerlendirilebilecek kesin ve açık tespitlerin bulunmadığı sonucuna varılmıştır”

Danıştay 4. Dairesi’nden açmış oldukları davadan karar çıktı. Kararda ‘Proje ile ilgili yapılan çalışmaların yatırım olarak kabul edilebilmesi için öncelikle ve özellikle yatırımın niteliğine göre proje alanına hukuka uygun bir şekilde yapılacak fiziki müdahalelerin varlığı bu kapsamda inşa faaliyetlere başlanılması gerekli olup Trabzon Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün denetim tutanağında inşaat çalışmalarına başlanılmadığı, regülatör ve santral binası arasında sondaj çalışmalarının yapıldığının beyan edilmesi üzerine, denetim esnasında bu alanlara gidildiği ancak, 2012-2013 yıllarında sondaj yapıldığı için sondaj noktalarının bitki örtüsü ile kapandığını tespit edildiği dikkate alındığından, denetim tutanağında yer verilen sondajların fiziki durumu itibariyle söz konusu sondajların proje kapsamında yapılıp yapılmadığının zamanlama bakımından ortaya konulamadığı, yıllar içerisinde üzerinin bitki örtüsü ile kaplandığı gibi aradan geçen yıllara rağmen proje alanında yatırım olarak değerlendirilebilecek başka fiziki müdahalelerin de olmadığı anlaşıldığından proje ile ilgili yatırıma başlanıldığını ortaya koyan kesin ve açık tespitlerin bulunmadığı sonucuna varılmıştır’ denildi.

“Trabzon İdare Mahkemesi’nin kararında hukuki isabet bulunmamaktadır”

Buna istinaden de Danıştay’ın verdiği karar şudur: ‘ÇED kararının verildiği tarihteki çevresel koşullar ile projenin yapıldığı tarihteki çevresel koşullar arasında anlamlı bir farklılığın doğmaması amacıyla proje ile ilgili ÇED kararının belli bir süreyle sınırlı olmak üzere verildiği dikkate alındığından ÇED kararının verildiği 2012 yılından itibaren proje alanında tereddütte yer verilmeyecek bir şekilde yatırım olarak değerlendirilebilecek çalışmaların bulunmadığı anlaşıldığından, proje ile ilgili verilen ÇED olumlu kararının geçersiz sayılması isteğiyle yapılan 21.08. 2023 tarihli başvurunun zımnen reddine ilişkin Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Çevresel Etki Değerlendirilmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü isteminde hukuka uyarlılık davanın reddi yönünde İdare Mahkemesi’nin kararında hukuki isabet bulunmamaktadır. Buna istinaden de sonuç; temyiz istemlerinin kabulüne temyize konu Trabzon İdare Mahkemesi’nin 19.03.2024 tarih ve ilgili sayılı kararının bozulmasına dava konusu işlemin iptaline kesin olarak 20.11 2024 tarihinde oy birliği ile karar verildi’ denmiştir.  

İnşallah bu karar neticesinde yerel mahkemenin alacak olduğu ÇED  raporunun iptali ile bakanlığa bildirilmesiyle birlikte bu kararı da bütün kamuoyuyla birlikte sizlerle paylaşacağız.”

“Bugünü bayram havası içinde geçirdik”

Uzungöl Turizmciler Derneği Başkanı Mehmet Keleş de dedi.

“Mücadelemizde destek veren herkese teşekkürler”

Uzungöl Birlik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İdris Akyüz ise “2012 yılından beri yaklaşık 13 yıldır mücadele verdiğimiz Uzungöl HES projesi nihayet Danıştay kararı doğrultusunda iptali yönünde büyük bir adım atılmış oldu. Öncelikle bu kararı alan Danıştay üyelerimize teşekkürlerimizi arz ediyoruz. Yine 2012 yılından beri bugüne kadar bu mücadelemizde bizlere destek olan tüm vatandaşlarımıza komşu mahalle vatandaşlarına, doğaseverlerimize, siyasi parti temsilcilerimize bürokratlarımıza sonsuz teşekkürlerimizi arz ediyoruz” diye konuştu. (ANKA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir