Hatay’ın ayağa kalkması 15 yıl sürer

Hatay, depremin ardından en çok yıkımın yaşandığı şehir oldu. Kentsel hafıza silinme noktasına geldi. Şehirdeki problemlerin yalnızca barınma/konut üzerinden ele alınmasının yeterli olmadığına dikkat çekilirken, altyapı ve istihdam alanlarındaki sorunların da çözüme kavuşturulması bekleniyor. Hatay’da yaşamın eski haline dönmesinin 15 yılı bulabileceğine dikkat çekiliyor.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İnşaat Mühendisleri Odası Hatay Şube Başkanı İnal Büyükaşık, depremin etkisi ile kentte yaklaşık 250 bin konut ve 50 bin iş yerinin yıkıldığını anımsattı. Gittikçe içinden çıkılmaz bir sürece sürüklenen barınma krizine çözüm olmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın şehir merkezi ve rezerv alandaki çalışmalarına değinen Büyükaşık, “Ne yazık ki Antakya’da ihtiyaç duyulan konut sayısının çok gerisindeyiz. Kentte yaklaşık olarak 250 bin konut ve 50 bin iş yerine ihtiyaç var. Halen 200’ü aşkın konteyner kentte, 200 bini aşkın depremzede yaşıyor” dedi.

‘BU YAZ ZOR GEÇECEK’

Türkiye’de Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın konut üretim kabiliyetinin yıllık yaklaşık 60 bin adet olduğunu anımsatan İnal Büyükaşık, “Bu hesapla bile Antakya ancak 10 yılda toparlanabilir. Kentte hayatın geri gelmesi ise 15 yılı bulur” cümleleri ile kentte yaşanan ağır tabloyu yeniden gözler önüne serdi. “Konuttan, üretimden önce depremin etkilerinin iyi bir şekilde analiz edilmesi gerekiyordu” ifadelerini kullanan Büyükaşık, “Acılar yarıştırılmaz diğer kentlerimiz de zor durumda. Ancak bu depremin ardından 11 kentin yaşadığı toplam yıkımın yarısından fazlası Hatay’da oldu. Çok sert bir kış geçirdik. Şimdi de sıcaklar başladı. Antakya’da bu yaz yaşam daha da zor olacak. Halen çok ciddi sorunlarımız var” diye konuştu.

‘İmar planı da değişmeli’

■ “Antakya daha önce de 7-8 kere depremlerde yıkıldı” ifadelerini kullanan İnal Büyükaşık, “Ne yazık ki Antakya zemin olarak zayıf. Şimdi kentin yeniden inşası söz konusu. Bu kapsamda çalışmalar yürütülüyor. Kentin yeniden inşası için master plan çalışmaları sürüyor ancak deprem önceki kent imar planı olduğu gibi kalıyor. Madem master imar planı çalışılıyor, neden kentin imar planı olduğu gibi kalıyor” dedi.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir