KA.DER’de mobbing iddiası: ‘Yönetim kuruluş ilkelerinden uzaklaştı’

Posted by

DERSİM – 1997 yılında kadınları örgütlenme ve temsil özgürlüğünü destekleme beyanı ile kurulan Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) çalışanları işyerinde hak ihlalleri yaşadıklarını söyledi. Dernek yöneticilerinin çalışma haklarını ihlal ederek mobbing uyguladıklarını belirten çalışan Gülşah Kızılkaya, “Çalışma koşullarının insani olmadığını söylediğimizde KA.DER Yönetim Kurulu Başkanı Nuray Karaoğlu, bizlere sistematik bir biçimde taciz boyutunda mobbing uyguladı” açıklamasında bulundu.

‘İŞ YERİNDE KAMERA İLE İZLENİYORUZ, MOBBİNG’E MARUZ KALIYORUZ’

KA.DER’de idari işler sorumlusu olarak çalışan Kızılkaya, İstanbul’daki merkez ofisinde yaklaşık 9 aydır sıkıntıların artarak devam ettiğini belirtti. Dernekte 4 kişi çalıştıklarını söyleyen Kızılkaya “Ücretlerimiz çok düşük. Şu an asgari ücret seviyesinde maaş alıyoruz. Yol, yemek gibi yan haklarımız yok. Mesaiye mecbur bırakılıyoruz ama mesai haklarımız ödenmiyor” dedi.

Kızılkaya yaşadıklarını şöyle anlattı:

“İş yerimizde hem çalışma şartlarımızın çok kötü olması hem de maaşlarımızın düşük olması dahil üzerimizde çok ciddi bir mobbing var. Regl izni ve 8 Mart’ta dernek çalışanlarının izinli olması taleplerimiz kabul edilmedi. Çalıştığımız yere kameralar takıldı itirazımızı ilettik yine kabul edilmedi. Hangi metni kaç dakikada yazdığımızı not etmemiz istenip performans dayatması yapıldı. Bunların hepsinin çözülmesi için Karaoğlu ile görüşme yapmak istiyoruz fakat bize görüşmek için randevu vermiyor. Diyalog kurma olanaklarımızın yok olması üzerine DİSK’e bağlı Sosyal-İş’te sendikalaştık. Sendika da şubatın başından beri kendisinden randevu almak istiyor. Sendikaya ‘Yetkili sendika değilsiniz o yüzden randevu vermek zorunda değilim’ şeklinde cevap veriyor. Dolayısıyla hiçbir şeyi çözemiyoruz.”

‘YÖNETİCİLER TOPLU İŞ SÖZLEŞME YETKİNİZ YOK DİYEREK GÖRÜŞME TALEBİMİZİ KABUL ETMEDİ’

Yaşadıkları ihlaller sonucunda DİSK Sosyal-İş Sendikası’na üye olan çalışanlar sendikalaştıktan sonra ise mola giriş çıkışlarında imza istenildiğini, aynı anda iki kişinin molaya çıkamadığını aktardılar. DİSK Sosyal-İş İstanbul Şube yöneticisi Anıl Denizci, dernek yöneticileri tarafından görüşme taleplerinin kabul edilmediğini belirterek şu bilgileri verdi,

“KA.DER‘deki arkadaşlar bizimle konuştuklarında ciddi bir mobbing ve baskı süreciyle karşı karşıya olduklarını söylediler. İçerideki güvenlik kamera sisteminden mola saatlerinin, sigaraya çıkış saatlerinin tespit edildiği, bununla ilgili sürekli ikazlar ve uyarılar aldıklarını ilettiler. Sadece mobbing ve baskı değil, verilmeyen mesailer, fazla çalıştırılma gibi başka problemler de vardı içeride. Bunun üzerine biz de dernek yönetimiyle bir görüşme talep ettik. Yetkili sendika olmadığımızı gerekçe göstererek görüşmek istemediklerini söylediler. Bunun üzerine bir eylem kararı aldık, görüşme talebimiz devam ediyor. Çok yoğun olduklarını ve seçimden sonra bizimle görüşme yapabileceklerini ilettiler ama tarafımızdan kabul görmedi. Tekrar talebimizi ilettik ve dönmelerini bekliyoruz.“

KA.DER YÖNETİCİLERİ: HAK GASPI BULUNMAMAKTADIR

Kadın Adayları Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nuray Karaoğlu ise sendikanın mobbing beyanına ilişkin suç duyurusunda bulunacaklarını belirterek çalışanların ifadelerine dair şunları paylaştı:

“Sendikayla belirtildiğinin aksine iletişim kurduk ve KA.DER olarak yerel seçimlerde yoğun bir faaliyet yürüttüğümüzden dolayı yüz yüze gelmemizin mümkün olmadığını ama yazılı olarak bize iletildiği taktirde kendilerine de yazılı cevap vereceğimizi, seçimlerden sonra da yüz yüze görüşebileceğimizi belirttik. Ancak bu yazışma hiç yapılmamış gibi taraflı bir şekilde sosyal medyadan ifşa kültürüyle hareket edildi. Çalışan arkadaşlarımızla hep birlikte yaptığımız toplantıda yemekleri çöpe döktüklerine ve yemek yapan personele de bu konuda sözlü tacizde bulunduklarını öğrendik ve bizden talepleri fırında levrek ve beşamel soslu granite edilmiş fırında yemek çeşidi olmuştu ancak burası bir restaurant olmadığından bu talebi karşılamayacağımızı belirttik. Derneğimizde haftada 40 saat çalışılmaktadır normal süre işi hukukuna göre 45 saattir, görüldüğü gibi fazla mesai değil eksik mesai söz konusudur. Derneğimiz avukatına ait dolabı gizlice ve izinsiz bir şekilde açıp içinden derneğimizin özlük dosyalarının, bordrolarının, imza atılan zaman çizelgelerinin olduğu dolaptan evraklar gizlice alınmıştır” dedi

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir