Rekor Seviyede Konkordato Başvurusu Yapıldı
Piyasada önemli bir sorun haline gelen konkordato başvurularında endişe verici bir rekor, kasım ayında kırıldı. Geçen ay, 152 dosya için geçici konkordato mühlet kararı alınırken, yılın 11 ayında toplamda 1504 konkordato başvurusu yapıldı. Bu rakam, 2019 yılında gerçekleşen 1387 başvuruyu aşarak yeni bir zirveye ulaştı. Konkordato ilanlarının en fazla olduğu sektörlerde başı ise tekstil çekti.
Finansmana erişim zorlukları, üretim faaliyetlerindeki bozulma ve sıkı para politikasının etkisiyle, konkordato başvurularında yılın 11. ayında rekor bir artış kaydedildi. KonkordatoTakip.com’un verilerine göre, kasım ayında mahkemeler 152 dosya için geçici konkordato mühlet kararı alırken, yılın 11 ayı boyunca bu sayı toplamda 1504’e ulaştı. Kasım ayında kesin mühlet kararı verilen dosya sayısı 126 iken, yıl genelinde bu sayı 683’e çıktı. Geçen ay 100 dosya için konkordatonun reddedilmesi kararı alınırken, ocak-kasım döneminde toplam 612 konkordato başvurusu reddedildi.
En çok konkordato başvurusunun yapıldığı sektör olan tekstil sektörü, finansman ve üretim faaliyetlerindeki bozulmadan en çok etkilenen sektörler arasında yer aldı. Risk oranları yüksek sektörler incelendiğinde, yılın 11 ayında 86 konkordato başvurusu ile tekstil sektörü ilk sırada yer alırken, onu 83 başvuru ile inşaat sektörü izledi. Bu iki sektörü sırasıyla 41 konkordato başvurusuyla metal ürün imalatı, 35 başvuruyla mobilya ve 31 başvuruyla gıda sektörleri takip etti.
ALACAKLILARIN DURUMU ENDİŞE VERİCİ
Konkordato süreçlerindeki artış, iş dünyasında tedirginliği artırmaya devam ediyor. Bazı sektör temsilcilerine göre, konkordatonun kötüye kullanılması durumunda, zor durumdaki bir firmanın koruma altına alındığı ancak bu firmanın alacaklıları tarafından mağdur edildiği belirtiliyor. Geçici konkordato mühlet kararı alan firmalara 3 ay süre verilirken, kesin mühlet kararı ile bu süre 1 yılı aşabiliyor. Konkordato sürecinde firma faaliyetlerine devam ederken, borçlarını ödemez. Ortalama iflas kararı süresi, geçici mühlet kararından sonra 435 gün, konkordatonun reddi kararı alındıktan sonra 474 gün ve tasdik kararı alındıktan sonra 700 gün olarak gerçekleşiyor. Piyasa alacaklarının bu süreçte kapsanmasından şikayet eden iş dünyası, konkordatoların sadece kamu ve banka alacaklarını kapsaması gerektiğine dikkat çekiyor.
HER 100 ÇEKTEN 2’Sİ KARŞILIKSIZ
Banka kredilerine erişimin zorlaşması nedeniyle piyasada daha fazla kullanılan çeklerde de olumsuz bir tablo mevcut. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre, ocak-ekim döneminde, bankalara ibraz edilen çek tutarı yüzde 72 artarak 6,3 trilyon TL’ye ulaşırken, karşılıksız işlem yapılan çek tutarı yüzde 221 artarak 141 milyar TL’ye yükseldi. Ekim ayında karşılıksız işlem yapılan çeklerin, bankalara ibraz edilen çeklere oranı değer bazında yüzde 2,2’ye yükseldi.
KAPANMALAR VE TASFİYELER HIZLANIYOR
Piyasadaki durgunluk, kurulan ve kapanan şirketlerde de belirginleşiyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre, bu yılın ilk 10 ayında kurulan şirket sayısında yüzde 12,2’lik bir azalma görülürken, kapanan şirket sayısı yüzde 21,2 oranında arttı. Ocak-ekim döneminde 92,712 yeni şirket kurulurken, 21,230 şirket ise faaliyetlerine son verdi. Yani her 4 yeni kurulan şirkete karşılık 1 şirket kapanmış durumda. Tasfiye sürecine giren şirket sayısı da yüzde 7,5 artarak 23,659’a yükseldi.
patronlardunyasi.com