Bir tür gıda katkı maddesi olan Çin Tuzu, neredeyse her hazır gıdada kullanılıyor. Kimyasal bir madde olan Çin tuzunun uzmanlar tarafından uzun süredir yasaklanması talep ediliyor.
Bunun sebebi ise sağlık üzerinde pek çok zararı olması. Eklendiği gıdaya lezzet vererek adeta ‘yedirdikçe yediriyor’. Doyma hissini baskılarken obezitede en baş rolü oynuyor. Özellikle hamburger, sosis, cips, fast food ürünlerde sıklıkla kullanılıyor.
SOSİSLERDE, HAZIR ÇORBALARDA…
Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca, dünyada yaygın olarak kullanılan Çin Tuzuna dair uyarılarda bulundu.
Prof. Dr. Arıca, “Özellikle hazır sosislerde, salamlarda, krakerlerde, hazır soslarda hazır çorbalarda, bulyonlarda, soslu kuruyemişlerde sıklıkla bulunmakta” diyerek hiç tüketilmemesi gerektiğini ifade etti.
SAĞLIĞA ETKİLERİ NELER?
İnsan sağlığı açısından zararlarını anlatan Prof. Dr. Arıca, şunları sıraladı:
“Özellikle karaciğeri yorabilir, karaciğer yetmezliklerine, hatta ilerleten dönemlerde hafıza kayıplarına, özellikle hücresel yıkımlara, böbrek hasarlarına, organ yetmezliklerine yol açabilir. Poşetli ürünlerin, hazır gıdaların büyük bir kısmında var.
ÇİN TUZU NEDİR?
Çin Tuzu, Sodyum glutamat, MSG veya ‘monosodyum glutamat’ olarak adlandırılıyor. Bir tür kimyasal madden olan Çin tuzu, hazır gıdalarda birçok gıdada bulunuyor. Araştırmalar Çin tuzunun sağlığı büyük tehlikeye attığını ortaya koyuyor. Bu nedenle bilim insanları Çin tuzunun yasaklanmasını talep ediyor.